Espuña col·labora en el projecte PISA
divendres 10 de gener 2025
Amb el creixement de la població mundial, es preveu una major demanda de proteïnes, especialment d'origen animal, però la seva producció té un gran impacte ambiental. La reducció del consum de carn, motivada per la sensibilització sobre la sostenibilitat i el benestar animal, és una tendència creixent a molts països desenvolupats. Aquests factors, juntament amb l'augment dels costos de producció per causes globals, impulsen la recerca de fonts alternatives de proteïna més sostenibles i econòmiques.
En aquest context, la cria d'insectes emergeix com una opció viable, ja que requereix menys recursos naturals i té un impacte ambiental inferior. Tot i que el consum d'insectes ja és habitual en algunes parts del món, la seva acceptació a Occident està començant. El projecte PISA (Estudi de la Proteïna alternativa d'Insectes en el desenvolupament i producció Sostenible de nous Aliments) busca respondre a aquesta demanda creixent de proteïnes alternatives, alineant-se amb les recomanacions de la FAO i l'ONU per explorar solucions més sostenibles i eficients en la producció d'aliments.
L'objectiu principal del projecte és estudiar i avaluar els ingredients derivats dels insectes com a font emergent de proteïnes, tant d'origen animal com vegetal, per al desenvolupament de nous productes carnis híbrids. Així, es busca avançar en el coneixement de les propietats d'aquests ingredients i la seva aplicabilitat en diferents matrius alimentàries.
Aquesta investigació permetrà que, un cop transcorregut el període de protecció que actualment restringeix el seu ús, les empreses participants puguin disposar del coneixement necessari per oferir solucions de proteïna alternativa al mercat de manera ràpida i eficient.
Participants del projecte: BOADAS 1880, S.A (líder), ESTEBAN ESPUÑA,S.A. (beneficiari), INNOVACC (coordinador), EURECAT (OPI).
Projectes amb ajut DARPA – Grups Operatius 2023
Projecte cofinançat per la UE a través de la intervenció 7161 del PEPAC 2023-2027