El projecte MITOXSAFE té com a objectiu principal estudiar, prevenir i mitigar el creixement de fongs micotoxigènics i la possible formació de micotoxines en productes carnis curats tals com el pernil, l’espatlla i el llom. Aquesta iniciativa contribueix a la producció d’aliments més segurs i nutritius, responent a les exigències socials en matèria d’alimentació i salut, i promovent pràctiques sostenibles que redueixin el malbaratament d’aliments.

Per assolir aquests objectius, el projecte proposa:

  • - Determinar la prevalença i el contingut de micotoxines en productes curats en diversos escenaris de contaminació i creixement de microbiota fúngica.

  • - Desenvolupar protocols de producció i condicions ambientals per eliminar o mitigar els factors de risc associats al creixement fúngic i la formació de micotoxines durant els processos d’assecat i maduració.

MITOXSAFE aborda la problemàtica de la contaminació per micotoxines a través del control de factors ambientals i l’ús de microbiota competitiva, assegurant productes carnis curats de major qualitat i seguretat alimentària.

Projecte cofinançat per la UE a través de la intervenció 7161 del PEPAC 2023-2027